A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.
Elfogadom

Dorithricin szopogató tabletta menthol 20x

3.050 Ft
3.050 Ft
2022. január 1-től hatályos jogszabály változás miatt a gyógyszernek minősülő termékek KIZÁRÓLAG személyes átvétel útján rendelhetőek!
Nem értékelt
Szállítási díj: Nem szállítható.
Várható szállítás: 2024. április 19.
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: Medice Pharma
14000 Ft feletti vásárlás esetén
ingyenes a szállítás. Részletek

Leírás

A Dorithricin szopogató tabletta tájékoztatója

Fájdalommal járó száj- és garatüregi gyulladásos megbetegedések helyi kezelésére szolgáló szopogató tabletta - felnőttek és 6 éves kor feletti gyerekek részére. A tablettát nem szabad sem egészben, sem összetörve lenyelni, hanem a bevétel után lassan szopogatva, a szájban szétolvadni kell hagyni, mivel így fejti ki helyi hatását. Baktériumellenes, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású gyógyszer.

A fájdalmas száj- és garatüregi gyulladásos megbetegedésekben kétféle módon hat

 • Gátolja a gyulladást, az antimikróbás (baktériumellenes) és antiszeptikus (a baktériumok széles körének szaporodását gátló) hatása miatt.

 • A tirotricin hatóanyag specifikus, helyileg ható antibiotikum és együttesen fejti ki hatását a másik hatóanyaggal az antiszeptikus hatású benzalkonium-kloriddal a leggyakoribb kórokozókkal szemben, amely a torok- és garatterületen találhatók. A két hatóanyag kombinációja révén számos kórokozót elpusztít.

 • Gyorsan csillapítja a fájdalmat és a nyelési panaszokat a benzokain hatóanyag, amely a felületen ható helyi érzéstelenítő.

Hatóanyagok:

 • 0,5 mg tirotricin - helyileg ható antimikrobás (baktériumellenes) antibiotikum,

 • 1,0 mg benzalkonium-klorid - a baktériumok széles körének szaporodását gátló antiszeptikum (fertőtlenítő),

 • 1,575 mg benzokain - felületen ható helyi érzéstelenítő, amely hatása által csillapítja a fájdalmat.

 • Segédanyagok: szacharimid-nátrium, mentaolaj, szimetikon, karmellóz-nátrium, polividon 25, mikrokristályos glicerol-trisztearát, talkum, szorbit (875,92 mg).

Alkalmazási területe

Nyelési nehézséggel járó torokgyulladás és torokfájdalom, garat- és gégehurut, szájnyálkahártya- és fogínygyulladás.
Szájsebészeti, fogorvosi beavatkozások után fellépő fogíny- ill. szájnyálkahártya-gyulladás csillapítására is előnyösen alkalmazható, azonban nem közvetlenül a sebészi beavatkozás után. Ugyanis friss sebre alkalmazva, egyik hatóanyaga, a tirotricin újbóli vérzést válthat ki.

Nem szabad alkalmazni

 • csecsemőkorban és 6 éves kor alatti gyermekeknek,

 • a szájüregben levő friss sebek esetén, valamint közvetlenül szájsebészeti, fogorvosi beavatkozások után,

 • a készítmény bármely alkotórésze iránti ismert túlérzékenység fennállásakor,

 • para-amino-benzoesav, továbbá metil- ill. propil-para-hidroxi-benzoát konzerválószerekkel szembeni allergia esetén,

 • kvaterner ammóniumvegyületekkel (mint pl. benzalkonium-klorid) szembeni, túlérzékenység fennállásakor,

 • öröklött fruktóz- vagy szorbit intolerancia esetén.

6 éves kor feletti gyermekeknek alkalmazása kizárólag orvosi javaslatra ajánlott. Terhesek és szoptató nők csak akkor alkalmazhatják, ha ezt a gyógyszert orvos rendeli állapotuk figyelembevételével az előny/kockázat gondos mérlegelésével.

Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, adagolása

3 óránként, súlyos fertőzésben 2 óránként 1 tablettát, esetenként 2 tablettát a szájban szopogatva lassan szétolvadni hagyni. A tablettát szétrágni vagy lenyelni sem széttörve, sem egészben nem szabad.
Nem szabad enni, rágógumit rágni, a tabletta bevétele után 1 óráig, vagy amíg még érzéstelenséget érez a szájban és a torokban, mivel fennáll a félrenyelés veszélye, továbbá a rágással a nyelvet és a szájnyálkahártyát megsértheti. Ha a gyógyszer 2-3 napi alkalmazását követően sem javul az állapota, orvoshoz kell fordulni. Indokolatlanul hosszabb ideig és túl gyakran történő alkalmazása nem ajánlatos.

A tabletta alkalmazása során mellékhatásként jelentkezhetnek

Ritkán túlérzékenységi reakciók, különösen a para-amino-benzoesav-észterrel (benzokainnal) szemben léphetnek fel (mint angioödéma [kiütésszerű duzzanat(ok)] a szájban és torokban), valamint égő, szúró érzés és nyomásérzékenység. A tirotricin hatóanyag friss sebre alkalmazva vérzést válthat ki. Mellékhatások jelentkezése esetén a gyógyszer alkalmazását abba kell hagyni és orvoshoz kell fordulni.

Gyógyszerkölcsönhatások

Ha egyéb gyógyszereket is szed, beszélje meg orvosával, hogy alkalmazhatja-e ezt a gyógyszert, mivel:

 • Kolineszteráz gátló gyógyszerek a benzokain metabolizmusát gátolják (megnő a benzokain szisztémás toxicitásának veszélye),

 • Szulfonamidok antibakteriális aktivitását a benzokain megszüntetheti.

A fogmosás és a szopogató tabletta alkalmazása között egy óra időközt célszerű tartani, mivel a fogkrém a gyógyszer antibakteriális hatásfokát csökkentheti.

Cukorbetegek tájékoztatásául

Szorbitollal édesített, cukrot nem tartalmaz. Cukorbetegek, vagy a cukor fogyasztását csökkenteni kívánó személyek számára is alkalmazható. A tabletta cukorpótló szorbitol tartalma, mint szénhidrát kb. 17 kJ-nak (4,1 kcal-nak) felel meg.

Eltartása

Szobahőmérsékleten 25 °C alatt. A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni. A gyógyszert gyermekek elől gondosan el kell zárni!

Tovább olvasom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!