A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező

Kalciumhiány: minden korosztályban kockázati tényező A magyar fiatal felnőtt lakosság kb. 70 százaléka a javasolt 1000 mg alatti mennyiséget visz be szervezetébe, az emberek 50 százaléka pedig 800 mg-nál is kevesebb kalciumot fogyaszt. Dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke tájékoztatott a kockázatokról.

Mit okozhat ez a fogyasztási tendencia?

A fenti adatok a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) és a Theodora Kékkúti ásványvíz támogatásával készült közös kutatásából származnak, amely a magyarok kalciumbeviteli szokásait vizsgálta. Az emberi szervezet a vér kalciumtartalmát szigorúan állandó szinten tartja, a vizeleten és székleten keresztül naponta veszít kalciumot, melyet pótolni kell. Ezt külső forrásból kell bejuttatni. Egy felnőtt embernek ahhoz, hogy a napi veszteséget pótolja, körülbelül 1000 mg kalciumot kell szervezetébe juttatnia.

Amennyiben a táplálék kalciumtartalma nem elegendő, a szervezet a raktáraiból, tehát a csontokból szabadít fel kalciumot. Ez egyrészt csökkenti a csontok mennyiségét, másrészt rontja azok minőségét. A csontokból történő kalciumkivonás során olyan hormonális változások történnek (növekszik a parathormon szintje), ami a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát is növeli.

Kiket veszélyeztet a kalciumhiány?

A kalciumhiányos táplálkozás minden korosztályban kockázati tényező. Fiatalkorban gátolja a genetikailag meghatározott maximális csonttömeg kialakulását ezért fontos, hogy már gyermekkorban is megfelelő mennyiségű kalcium jusson a szervezetbe. Idős korban a csontvesztés ütemét növeli, és a csonttörések kockázatát fokozza.

Mit lehet tenni, hogy ne alakulhasson ki kalciumhiány?

Figyelni kell arra, hogy az elfogyasztott étel-ital megfelelő mennyiségű kalciumot tartalmazzon. Tejtermékek nélkül egy átlagos magyar ember étrendje körülbelül 500-600 mg kalciumot tartalmaz. Jelentős mennyiségű kalcium a tejtermékekben van. Magyarországon ugyanakkor nagyon sokan szenvednek laktózérzékenységben. Számukra is különösen ajánlott a kalcium ásványvízzel való bevitele, amellyel így természetes forrásból lehet biztosítani a kalciumot, amely legalább olyan jól szívódik fel az ásványvízből, mint a tejtermékekből.

Mit lehet tenni abban az esetben, ha már kialakult a kalciumhiány?

Kalciumból hatalmas raktáraink vannak, ezért a kalciumhiányos táplálkozás nem a tartalékok kiürüléséhez, hanem a szabályozás felborulásához vezet. Ez okozhat egészségkárosodást. A megfelelő mennyiségű, napi 1000 mg kalcium bevitelére minden nap figyelmet kell fordítanunk.

 Forrás: Webbeteg.hu
Kép forrás: Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíz Kft.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Megbízható webpatika

Az ÁNTSZ által regisztrált, engedélyezett online patika. Kizárólag eredeti, vény nélkül kapható gyógyszerek hivatalos forgalmazója.

Bővebb információ itt

Miért érdemes minket választani?

 

5000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás az ország bármely pontjára.*

Valódi patika a virtuális mögött: partnerünk az Arany Oroszlán Patika.

Online rendelési lehetőség a nap 24 órájában.

Folyamatos akciók, kedvezményes ajánlatok.

Szakmai partnerünk Magyarország egyik vezető egészségügyi portálja, a WEBBeteg.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat,
ahol ügyintézőink személyesen nyújtanak segítséget Önnek!

 

Nálunk ezzel is fizethet!