A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Készüljünk a téli sportokra profi segítséggel!

Készüljünk a téli sportokra profi segítséggel!

Sokan már alig várják, hogy belevághassanak a téli sportokba, ám ennek sikeréhez ezt az időszakot ajánlott felkészüléssel tölteni. Az ortopéd orvos és a snowboard oktató arról beszélt, hogyan tehetjük biztonságossá és élvezhetővé a sportolást.

A jó erőnlét elengedhetetlen

Fontos tudni, hogy a téli sportok, a korcsolyázás, a síelés, a snowboardozás is számos veszély forrása lehet, a megfelelő előkészületek nélkül.

Téli sportok esetében fontos a jó erőnléti, edzettségi állapot és az ízületek védelme, amely több hetes felvezető tréninggel érhető el. Az intenzív síelés a nagyobb magassággal járó alacsonyabb oxigénkoncentráció miatt is igénybe veszi a szervezetet, erre legjobban hónapokkal korábban megkezdett futással, biciklizéssel vagy műpályás gyakorlással készülhetünk fel - hangsúlyozza dr. Dobos Márta, ortopéd orvos.

A balesetek nem oktatóval történnek

Sokan elfeledkeznek arról, hogy a természetben, a hideg levegőn teljesen másképp működik a testünk. A havon a hó fölött fél méterrel biztos nulla fok alatt van a hőmérséklet, tehát ehhez az extrémnek mondható hideghez alkalmazkodni kell tudni. Vagyis még a legcélzottabb beltéri edzés sem képes kiváltani a kültéri felkészülést, még a kardiokapacitás sem lesz ugyanaz a két helyszínen. Ezért ideális terep a felkészülésre, a tanulásra, az edzésre a műfüves pálya – ismerteti Mandula, az újpesti síiskola snowboard oktatója. 

Az egész évben működő műanyag pálya szinte tökéletesen imitálja a havas lejtőket, vagyis ugyanaz a technika elsajátítható rajta, mint a havon. Óriási előnye még, hogy a folyamatos edzői jelenlét kiküszöböli a rossz technika megtanulását, sőt, akár a helytelen technika is javítható ilyen módon. 

Mivel kifejezetten erre a célra tervezték a domboldalt, a teljesen sík felület, a normál lejtés és a meredek lejtő is kipróbálható, így kezdőktől a profikig mindenki megtalálja a maga terepét – hangsúlyozza a snowboard oktató. Sokan azt gondolják, ők már nem szorulnak oktatásra, de egy erősebb pályán még róluk is kiderülhet, hogy ott már vannak nehézségeik. 

Az esést is tanulni kell

A snowboard oktató szerint az egyik legfontosabb készség, amelyet el kell sajátítani, az esés technikája. Ezt a fajta irányított mozgást nem lehet a más sportokban már esetleg megtanult esésekhez hasonlítani, hiszen itt síléc vagy snowboard van a lábon, ami más koordinációt követel, különösen lejtőn lefelé. 

Azoknál is beválhat a műanyag pályás edzés, akik még nem döntötték el, belevágjanak-e a snowboardba, ugyanis ez nem igényel előzetes beruházást, hiszen a tanulók felszerelést is kapnak az oktatáshoz. 

Kezdőknél különösen igaz, hogy egy-egy alkalom komoly kardio- és erőnléti edzésnek is megfelel, az első alkalmak után garantált az izomláz is. Ugyanakkor, ha valaki elsajátította a helyes technikát, a snowboard nem számít különösebben megerőltető sportnak. Már 3-5 alkalom is elég lehet egy biztonságos snowboard kiránduláshoz, de természetesen minél nagyobb jártasságot szerzünk az alapokban, annál felszabadultabbak lehetünk a valódi pályán – hangsúlyozza Mandula.   

Tippek a balesetek elkerüléséhez

A legtöbb baleset azért történik, mert sokan túlbecsülik a képességeiket. Holott, aki egyszer már síelt, az inkább csak élmény, mint tapasztalat. Ez utóbbi dr. Dobos Márta szerint a gyakorlottságot és edzettséget, a fittséget, rugalmasságot és flexibilitást, az izomerőt is magába foglalja. A sportolás előtti bemelegítést sem érdemes kihagyni, hiszen ez az egyik leghatékonyabb módszer a balesetek elkerülésére. Ha terhelés előtt alaposan átmozgatjuk izmainkat, ízületeinket és ínszalagjainkat, akkor baleset esetén jelentősen növelhetjük az esélyét annak, hogy szalagjaink ne szakadjanak el. Ha mégis sérülünk, így csökkenthető a sérülés mértéke. 

Csak a kijelölt pályákon vagy tapasztalt vezetővel síeljünk, snowboardozzunk, különösen az ún. free ride pályákon – figyelmeztet Mandula, az újpesti síiskola snowboard oktatója.
Nagy figyelemmel kell lenni a snowboard deszka és a sífelszerelés kiválasztásánál; különösen a megfelelő ruházat, a síléc, sícipő, illetve síbot beszerzése fontos. A síléc kiválasztásánál a főbb szempontok a tudásszint, a testsúly, a testmagasság, ezen szempontok mindegyikét érdemes szem előtt tartani. 

Fontos a megfelelő, kontrasztos üvegű síszemüveg, a megfelelő térlátás, és mélységélesség miatt. Figyelembe kell venni azt is, hogy a fényviszonyoknak megfelelően válasszunk szemüveget, ebben érdemes oktató tanácsát kérni. 

Mivel a legtöbb baleset délután, a síelés végén történik, ügyeljünk rá, hogy ha fáradtak vagyunk, mindig tartsunk pihenőt.

Az alkohol nem csak azért veszélyes sportoláskor, mert csökkenti a koncentráló képességet, de értágító hatása miatt a kihűlés esélyét is növeli. Ráadásul, ha kiderül, hogy a baleset alkoholos állapotban következett be, a biztosító sem téríti meg a költségeket. 

Forrás: www.oxygenmedical.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Megbízható webpatika

Az OGYÉI által regisztrált, engedélyezett online patika. Kizárólag eredeti, vény nélkül kapható gyógyszerek hivatalos forgalmazója.

Bővebb információ itt

Miért érdemes minket választani?

 

5000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás az ország bármely pontjára.*

Valódi patika a virtuális mögött: partnerünk a Kulcs Patika Mester.

Online rendelési lehetőség a nap 24 órájában.

Folyamatos akciók, kedvezményes ajánlatok.

Szakmai partnerünk Magyarország egyik vezető egészségügyi portálja, a WEBBeteg.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat,
ahol ügyintézőink személyesen nyújtanak segítséget Önnek!

 

Nálunk ezzel is fizethet!