A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Lopedium 2mg kemény kapszula 10x

1.686 Ft
1.686 Ft
2022. január 1-től hatályos jogszabály változás miatt a gyógyszernek minősülő termékek KIZÁRÓLAG személyes átvétel útján rendelhetőek!
Nem értékelt
Szállítási díj: Nem szállítható.
Várható szállítás: 2023. április 04.
Elérhetőség: Rendelhető 1-2 munkanap
Gyártó: Sandoz
14000 Ft feletti vásárlás esetén
ingyenes a szállítás. Részletek

Leírás

A Lopedium kapszula 10x tájékoztatója

Hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható, ha más kezelés nem áll rendelkezésre. 2 napnál tovább csak orvosi utasításra szedhető!

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Ez a gyógyszer orvosi vény/rendelvény nélkül kapható. Az optimális hatás érdekében azonban elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő és szakszerű alkalmazása.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
  • További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez!
  • Sürgősen keresse fel orvosát, ha a hasmenés 2 napon belül nem javul, vagy éppen súlyosbodik!

A betegtájékoztató tartalma:

  1. Milyen betegségek esetén alkalmazható és hogyan fejti ki hatását a Lopedium kapszula?

  2. Tudnivalók a Lopedium kapszula szedése előtt

  3. Hogyan kell szedni a Lopedium kapszulát?

  4. Lehetséges mellékhatások

  5. Tárolás

A készítmény 2 mg loperamid-hidrokloridot tartalmaz kapszulánként.
Segédanyagok: magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz, sárga vas-oxid (E172), patent kék (E131), titán-dioxid (E171), zselatin, fekete vas-oxid (E172).

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

Sandoz Hungária Kft.
1034 Budapest, Tímár u. 20.

1. MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ ÉS HOGYAN FEJTI KI HATÁSÁT A LOPEDIUM KAPSZULA?

A Lopedium kapszula a hasmenés tüneti kezelésére alkalmazható, ha más oki kezelés nem áll rendelkezésre. 2 napnál tovább csak orvosi utasításra szedhető.

2. TUDNIVALÓK A LOPEDIUM KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

Fennálló vagy korábbi egyéb betegségéről, a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről tájékoztassa kezelőorvosát! Ne feledkezzék meg a vény nélkül vásárolt készítményekről sem! Ha Önnek májbetegsége van, vagy volt, a gyógyszert csak az orvosa kifejezett utasítására szedheti, mivel a májelégtelenségben a loperamid lebomlása lassabb.

Mikor nem szabad a Lopedium kapszulát bevenni?

A Lopedium kapszula nem alkalmazható:

loperamiddal vagy a készítmény bármely összetevőjével szemben fennálló ismert túlérzékenység esetén, olyan állapotokban, amikor a bélműködés lassítását kerülni kell, pl. haspuffadás, székrekedés és bélelzáródás, 12 éven aluli gyermekeknek (a magas hatóanyag tartalom miatt orvosi felügyelet nélkül nem adható), terhesség és szoptatás alatt, lázzal és véres széklettel járó hasmenés esetén, colitis ulcerosa (fekélyes vastagbélgyulladás) akut rohama esetén, antibiotikum bevétele alatt vagy azt követően jelentkező hasmenés esetén (pseudomembranosus [antibiotikum által okozott] colitis), toxikus megacolon (a bél kitágulása, mint a krónikus gyulladásos bélbetegség komplikációja) esetén.

Mire kell figyelemmel lenni terhesség és szoptatás alatt?

Terhesség alatti alkalmazásról nincs tapasztalat. A loperamid kiválasztódik az anyatejbe. Ezért terhesség és szoptatás alatt nem szabad alkalmazni.

Mire kell figyelemmel lenni gépjárművezetéskor, gépkezeléskor és szilárd támasz nélküli munkavégzéskor?

Alkalmazásának első szakaszában, egyénenként meghatározandó ideig, járművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban orvosa határozza meg a tilalom mértékét.

Szedhetik-e a Lopedium kapszulát gyermekek?

A Lopedium kapszula 12 év alatti gyermekek kezelésére -magas hatóanyag tartalma miatt - orvosi felügyelet nélkül nem alkalmas.

Mire kell figyelemmel lenni idős korban?

Időskorban nem szükséges az adagot módosítani.

Veseelégtelenségben és májelégtelenségben szenvedő betegek kaphanak-e Lopedium kapszulát?

Általában nem szükséges adagolás módosítása veseelégtelenségben. Súlyos májelégtelenségben csak orvosi utasításra szedhető

Milyen gyógyszerkölcsönhatások léphetnek fel a kezelés ideje alatt?

A kezelés megkezdése előtt tájékoztassa orvosát, hogy milyen gyógyszereket szed, ill. szedett a közelmúltban! Ne feledkezzék meg a vény nélkül vásárolt gyógyszerekről sem! A gyomor- és bélműködést lassító gyógyszerekkel együtt csak kifejezett orvosi utasításra szedhető, mivel ezek a lopedium hatását jelentősen fokozhatják.

A használatra vonatkozó óvintézkedések és figyelmeztetés:

Fertőzéses hasmenésben nem pótolja az antibakteriális kezelést. A hasmenés fennállása alatt, különösen gyermekeknél, a szervezet folyadék- és elektrolit-pótlásáról, valamint a megfelelő diétáról gondoskodni kell.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A LOPEDIUM KAPSZULÁT?

Szokásos adagja (amennyiben az orvos másképpen nem rendeli):

Felnőtteknek:

Akut hasmenéses esetekben a kezelés kezdetén 2 kapszula (4 mg), és minden híg széklet után 1 kapszula (2 mg). A napi adagot, mely 6 kapszula (12 mg), nem szabad túllépni.

Gyermekeknek, 12 éves kor felett:

Akut hasmenés esetén, a kezelés kezdetén és minden laza széklet után 1 kapszula (2 mg). A napi adag a 4 kapszulát (8 mg-ot) nem haladhatja meg.

Az adagolás módja

A kapszulát egészben, szétrágás nélkül, kevés folyadékkal kell bevenni. Ha akut hasmenés esetén a kezelés kezdete után 48 órával (2 napon belül) nem jelentkezik klinikai javulás, hagyja abba a Lopedium kapszula szedését és forduljon orvoshoz! 2 napnál tovább tartó lopedium tartalmú gyógyszerekkel való kezelés csak az orvos utasítására és a betegség lefolyásának ellenőrzése mellett alkalmazható.

Mit tegyen, ha az előírtnál több Lopedium kapszulát vett be?

Ha túl sok kapszulát vett be, keresse fel haladéktalanul kezelőorvosát, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát! Vigye magával a gyógyszer dobozát is! A túladagolás tünetei a székrekedés, a bélelzáródás és a központi idegrendszer mérgezési állapota (neuro-toxicitás), mely görcsökben, a tevékenységek részleges beszűkülésében (apátia), álmosságban (somnolentia), nagyfokú és akaratlan izommozgásokban (choreo-atázia) vagy légzéscsökkenésben (légzésdepresszió) nyilvánul meg.

Mire kell ügyelni, ha túl kevés kapszulát vett be, vagy egy adagot elfelejtett bevenni?

Ha elfelejtette bevenni adagját, folytassa a gyógyszer alkalmazását a kezelőorvos által előírt módon vagy a betegtájékoztatóban foglaltak szerint! Az adagolási előírás szerinti következő alkalommal nem kell dupla adagot bevenni a kimaradt adag pótlására!

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

A gyógyszereknek a kívánt hatásuk mellett nem kívánatos hatásaik, ún. mellékhatásaik is lehetnek. Mellékhatások azok, amelyek a loperamid alkalmazásával egyidejűleg figyelhetők meg, de nem feltétlenül jelentkeznek minden betegben. Esetenként előfordulhat a loperamid alkalmazásánál fejfájás. Ritkán jelentkezhet fáradtság, szédülés, hasi görcsök, émelygés, szájszárazság, bőrkiütések. Egyes esetekben bélelzáródás, toxikus megacolon (a bél kitá¬gulása, mint a krónikus gyulladásos bélbetegség komplikációja) is kialakulhat.

Ha ezen tünetek közül bármelyik jelentkezését és fennállását észleli, értesítse orvosát. Egyéb nem várt hatások jelentkezése előfordulhat. Ha a kapszula szedése közben bármilyen szokatlan vagy nem várt mellékhatást észlel, tájékoztassa orvosát!

5. TÁROLÁS

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó! A gyógyszer gyermektől elzárva tartandó! A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.

Tovább olvasom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!