A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Taleum 22mg/ml oldatos orrspray

2.190 Ft
2.190 Ft
A Taleum orrspray az allergiás nátha (szénanátha) megelőző kezelésére szolgál. A készítmény helyi hatást fejt ki az orrnyálkahártyán és ezáltal alkalmas a szezonális és krónikus allergiás nátha tüneteinek tartós megelőzésére.
Nem értékelt
Szállítási díj: 280 Ft
Várható szállítás: 2021. október 20.
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: Pannon Pharma
9900 Ft feletti vásárlás esetén
ingyenes a szállítás. Részletek

Leírás

Betegtájékoztató:

Információk a beteg számára Taleum 22 mg/g oldatos orrspray

nátrium-kromoglikát

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

· Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!

· További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez!

· Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

· Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Taleum 22 mg/g oldatos orrspray (továbbiakban Taleum orrspray) és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2. Tudnivalók a Taleum orrspray alkalmazása előtt

3. Hogyan kell alkalmazni a Taleum orrsprayt?

4. Lehetséges mellékhatások

5 Hogyan kell a Taleum orrsprayt tárolni?

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

1. Milyen típusú gyógyszer a Taleum orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Taleum orrspray az allergiás nátha ("szénanátha") megelőző kezelésére szolgál.  A készítmény helyi hatást fejt ki az orrnyálkahártyán és ezáltal alkalmas a szezonális és krónikus allergiás nátha tüneteinek tartós megelőzésére. Mivel "orrdugulást" oldó azonnali hatása nincsen, a készítmény önmagában nem alkalmas az akut rhinitis tüneteinek a kezelésére, viszont kombinációja más allergiaellenes gyógyszerrel előnyös lehet. Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

2. Tudnivalók a Taleum orrspray alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Taleum orrsprayt: · ha allergiás a nátrium-kromoglikátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére; · terhesség első 3 hónapjában. Figyelmeztetések és óvintézkedések A Taleum orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. A Taleum orrspray fokozott elővigyázatossággal alkalmazható · a terhesség 4. hónapjától és szoptatás idején csak orvosi javallattal és ellenőrzés mellett; Gyermekek 5 év alatti gyermekek számára nem javasolt a Taleum orrspray használata Egyéb gyógyszerek és a Taleum orrspray Rendeltetésszerű használat esetén számottevő gyógyszerkölcsönhatásra nem kell számítani. Amennyiben párhuzamosan egyéb orrnyálkahártyán keresztül alkalmazandó pl. lokális orrdugulást csökkentő (dekongesztáns) terápiában részesül, úgy azt néhány perccel a Taleum orrspray előtt célszerű alkalmazni. A Taleum orrspray más allergiaellenes készítménnyel jól kombinálható. Kombinációs alkalmazásakor az egyéb antiallergiás szerek adagja – a kezelőorvos által meghatározott módon – csökkenthető. Kérjük, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. A Taleum orrspray egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal Nincs adat. Terhesség, szoptatás és termékenység Mivel emberre vonatkozó elegendő tapasztalat, megfelelően kontrollált humán vizsgálati adatok nem állnak rendelkezésre, a terhesség első 3 hónapjában, valamint szoptatás időszakában a készítmény alkalmazása nem javasolt. A terhesség 4. hónapjától adagolása csak az előny/kockázat gondos - orvos által történő - mérlegelésével és ellenőrzése mellett történhet. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével! A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Nem valószínű ilyen hatás. A Taleum orrspray fenil-higany-acetátot tartalmaz A készítmény (fenil-higany-acetát segédanyagtartalma miatt) lokálisan nyálkahártya-reakciót, elszíneződést okozhat.

3. Hogyan kell alkalmazni a Taleum orrsprayt?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! A készítmény ajánlott adagja: Felnőttek átlagos napi adagja 4-6-szor 1 fújás mindkét orrnyílásba (21,6‑32,4 mg/nap). A porlasztófej egyszeri megnyomásakor („1 fújásra”) az üvegtartályból 2,7 mg hatóanyag távozik. Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél 5 éven felüli gyermekek átlagos napi adagja 4‑6-szor 1 fújás mindkét orrnyílásba (21,6‑32,4 mg/nap). 5 év alatti gyermekek számára nem javallott a Taleum orrspray a biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt. Speciális betegcsoportok: Idős betegek a szokásos dózist alkalmazhatják. A szezonális allergiás orrnyálkahártya-gyulladás (szénanátha) tüneteinek kivédésére, a megelőző kezelést a tünetek várható megjelenése előtt 2-4 héttel kell megkezdeni és a tünetek kiváltásában szerepet játszó faktorok (pl. a levegőben lévő szezonális pollenek) eltűnéséig folytatni. A krónikus allergiás nátha kezelésében a készítmény tartós alkalmazása a tünetek súlyosságát enyhítheti. A kezelést felfüggeszteni fokozatosan (kb. 1 hét alatt) kell, hogy elkerüljük a nátha kiújulását. Alkalmazásakor az üvegtartályt a szórófejjel felfelé, az adagolót az orrba helyezve kell tartani. Az orrspray adagoló pumpáját az első használat előtt - a védőkupak eltávolítása után - a szelep működtetésével fel kell tölteni (a levegőbe pumpálni, amíg a permet megjelenik). A pumpa feltöltése akkor is szükséges lehet, ha hosszabb ideig nem használták a készítményt. Ha az előírtnál több Taleum orrsprayt alkalmazott Kérjük, forduljon orvoshoz, amennyiben a túladagolás bármilyen panaszt okoz. Tünetei: A mellékhatásoknál említett tünetek fordulhatnak elő. Kezelése: Ha a betegnek panasza van, felügyelet alatt kell tartani és szükség esetén tüneti kezelés javasolt. Ha elfelejtette alkalmazni a Taleum orrsprayt Ne alkalmazzon kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására! Ha idő előtt abbahagyja a Taleum orrspray alkalmazását A kezelést fokozatosan (kb. 1 hét alatt) kell felfüggeszteni, hogy elkerüljük a tünetek kiújulását. Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek, mindazonáltal a nátrium-kromoglikát általában jól tolerálható. A kezelés első napjaiban előfordulhat az orrnyálkahártya érzékenysége (irritációja). Ritkán enyhe fejfájás, az ízérzés zavara, orrvérzés, tüsszentés, torokszárazság vagy köhögés jelentkezhet. Túlérzékenységi reakciók (viszketés, légszomj, hörgőgörcs, bőr- vagy nyálkahártya vizenyő) is előfordulhatnak. A Taleum orrspray használatát hagyja abba és keresse fel kezelőorvosát, amennyiben a fenti tünetek bármelyike tartósan fennáll, vagy súlyossá válik! Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Taleum orrsprayt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 25ºC-on tárolandó. Az üveg címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: hónap/év) után ne alkalmazza a Taleum orrsprayt! A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ne alkalmazza a gyógyszert, ha rajta elszíneződést, zavarosodást észlel. Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe, vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel . Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét. 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk Mit tartalmaz a Taleum orrspray? · A készítmény hatóanyaga: Egy gramm oldat 22 mg nátrium-kromoglikátot tartalmaz. A porlasztófej egyszeri megnyomásakor („1 fújás”) adagonként 2,7 mg hatóanyag távozik. Az üveg tartalma (15 g) minimum 110 adagra elegendő. · Egyéb összetevők: fenil-higany-acetát, povidon, glicerin 85%, tisztított víz. Milyen a Taleum orrspray külleme és mit tartalmaz a csomagolás? Küllem: Az orrspray oldata szagtalan, színtelen vagy enyhén sárga oldat, mely mechanikus porlasztón keresztül, hajtógáz nélkül permetezhető. A mechanikus porlasztó az üveg aljáig érő benyúlóval és orrnyálkahártyán keresztül történő (nazális) adagolásra kiképzett szórófejjel rendelkezik. 

Csomagolás: 15 g oldat, pumpával és fehér műanyag adagolófejjel ellátott, átlátszó színtelen műanyag védőkupakkal lezárt barna színű üvegbe töltve. 1 üveg dobozban betegtájékoztatóval.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma Kft. 7720 Pécsvárad, Pannonpharma út 1. A gyártó EGIS Gyógyszergyár Nyrt. H-9900 Körmend, Mátyás király út 65. OGYI-T-3798/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. május

Tovább olvasom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!