A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Xyzal 5mg 28x

1.928 Ft
1.928 Ft
A Xyzal allergia kezelésére szolgáló szer.
Nem értékelt
Szállítási díj: 280 Ft
Várható szállítás: 2021. október 21.
Elérhetőség: Rendelhető 3-5 munkanap
Gyártó: UCB Pharma S.p.A.
9900 Ft feletti vásárlás esetén
ingyenes a szállítás. Részletek

Leírás

A Xyzal 5mg filmtabletta tájékoztatója

Xyzal 5mg filmtabletta

Levocetirizin-hidroklorid.

Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a késõbbiekben is szüksége lehet. További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez. Ezt gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer a Xyzal és milyen betegségek esetén alkalmazható?
 2. Tudnivalók a Xyzal alkalmazása elõtt
 3. Hogyan kell alkalmazni a Xyzal-t?
 4. Lehetséges mellékhatások
 5. Hogyan kell a Xyzal-t tárolni?
 6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A XYZAL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Xyzal allergia kezelésére szolgáló szer, hatóanyaga a hisztamin-receptorokat gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Az alábbi allergiás betegségek tüneteinek (tüsszentés, orrfolyás, orrdugulás, szem- és bõrtünetek) kezelésére használható felnõttekben és 6 éves kor feletti gyermekekben:

 • allergiás nátha (beleértve az egész éven át tartó allergiás náthát);
 • csalánkiütés (krónikus idiopátiás urtikária).

2. TUDNIVALÓK A XYZAL ALKALMAZÁSA ELÕTT

Ne szedje a Xyzal-t:

 • ha allergiás (túlérzékeny) a levocetirizin-dihidrokloridra, vagy valamely antihisztaminra, vagy a Xyzal bármely egyéb összetevõjére
 • ha súlyos vesekárosodásban szenved (súlyos veseelégtelenség 10 ml/perc alatti kreatinin-klírensz értékkel)

A Xyzal fokozott elõvigyázatossággal alkalmazható

A Xyzal szedése nem ajánlott 6 éves kor alatti gyermekeknek, mivel a filmtablettával nem lehetséges az adagok megfelelõ módosítása.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelõorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereirõl, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Xyzal egyidejû alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Xyzal szedésének ideje alatt az alkoholfogyasztás tekintetében ajánlatos az óvatosság, mert arra érzékeny betegekben cetirizin vagy levocetirizin, illetve alkohol vagy más, a központi idegrendszerre ható szerek egyidejû alkalmazása befolyásolhatja a központi idegrendszer mûködését.

Terhesség és szoptatás

Mielõtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelõorvosával vagy gyógyszerészével. Mondja el kezelõorvosának, ha terhes, vagy tervezi a terhességet, vagy szoptat.

A készítmény hatásai a gépjármûvezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Egyes Xyzal-lal kezelt betegek aluszékonyságot/álmosságot, fáradtságot és kimerültséget tapasztalhatnak. Amennyiben Ön gépjármûvet szándékozik vezetni, vagy esetlegesen veszéllyel járó tevékenységeket kíván végezni, vagy gépeket kíván kezelni, ajánlatos elõször várnia, és megfigyelnie válaszreakcióját a gyógyszerre.

Fontos információk a Xyzal egyes összetevõirõl

Ez a tabletta laktózt tartalmaz. Ha kezelõorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielõtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3.HOGYAN KELL ALKALMAZNI A XYZAL-T?

Mindig pontosan úgy szedje a Xyzal-t, ahogy azt orvosa elrendelte Önnek. Amennyiben bizonytalan az adagolásban, ellenõrzésképpen beszéljen kezelõorvosával.

Szokásos adagja a következõ:

 • Felnõtteknek és 12 éven felüli gyermekeknek: naponta 1 x 1 tabletta (1 x 5 mg).
 • 6-12 év közötti gyermekeknek: szokásos adag naponta 1 x 1 tabletta (1 x 5 mg).
 • 6 évnél fiatalabb gyermekek esetében a filmtabletta alkalmazása nem ajánlott, mivel ez a gyógyszerforma nem teszi lehetõvé az adag megfelelõ módosítását.

Vesekárosodásban szenvedõ betegeknek alacsonyabb adagot kell szedniük. A csak májkárosodásban szenvedõ betegek esetében a szokásos adag alkalmazható. Máj- és vesekárosodásban szenvedõ betegeknél – a vesebetegség súlyosságától függõen – alacsonyabb dózis alkalmazható. Gyermekek esetében a dózis megválasztásánál a testsúlyt is figyelembe kell venni. Az adagolást az Ön kezelõorvosa határozza meg.

Hogyan és mikor szedje a Xyzal-t?

A tablettát egészben, vízzel együtt kell lenyelni, étkezéskor vagy étkezéstõl függetlenül.

Ha az elõírtnál több Xyzal-t vett be

Jelentõs túladagolás felnõttekben álmosságot, gyermekekben pedig elõször nyugtalanságot, majd álmosságot okozhat. Amennyiben az elõírtnál több Xyzal-t vett be, tájékoztassa errõl kezelõorvosát, aki ezek után dönteni fog a szükséges tennivalókról.

Ha elfelejtette bevenni a Xyzal-t

Ha elfelejtette bevenni a Xyzal-t vagy az elõírtnál kisebb adagot alkalmazott, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott dózis pótlására, hanem az elõírásnak megfelelõen folytassa az adagolást a továbbiakban.

Ha idõ elõtt abbahagyja a Xyzal szedését

A Xyzal kezelésnek a tervezettnél korábbi abbahagyása valószínûleg nem okoz káros hatásokat, abban az értelemben, hogy a betegség tünetei nem válnak súlyosabbá, mint voltak a Xyzal kezelés megkezdése elõtt. Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a Xyzal is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

 • A gyakori (10 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek), fõként enyhe vagy mérsékelt mellékhatások a következõk: szájszárazság, fejfájás, fáradtság, aluszékonyság/álmosság.
 • A nem gyakori (100 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek) mellékhatások a következõk: kimerültség, és hasi fájdalom.
 • Nagyon ritka (10000 közül egy betegnél kevesebb esetben jelentkeznek) a kezelés során észlelt mellékhatások a következõk:szívdobogás-érzés (palpitáció), görcsök, látászavarok, vizenyõ (ödéma), viszketés (pruritusz), bõrkiütés, csalánkiütés (duzzadt, vörös és viszketõ bõr), nehézlégzés, testsúlynövekedés, izomfájdalom, agresszív vagy nyugtalan viselkedés, májgyulladás, kóros májfunkciós értékek és émelygés.
 • Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek legelsõ jeleinek fellépésekor azonnal hagyja abba a Xyzal szedését, és azonnal keresse fel kezelõorvosát. Túlérzékenységi reakció tünetei lehetnek a következõk: a száj, a nyelv, az arc és/vagy a torok felduzzadása, légzési vagy nyelési nehézség csalánkiütéssel együtt (angioödéma), hirtelen vérnyomásesés, ami ájuláshoz vagy esetleg végzetes kimenetelű sokkhoz vezethet.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL A XYZAL-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektõl elzárva tartandó! A dobozon feltüntetett lejárati idõ után ne szedje a Xyzal-t. A lejárati idõ a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Xyzal?

A készítmény hatóanyaga a levocetirizin-hidroklorid. 5,00 mg levocetirizin-hidroklorid (megfelel 4,21 mg levocetirizinnek) filmtablettánként.

Egyéb összetevõk:

Mag: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Bevonat: Opadry Y-1-7000 [[makrogol 400, titán-dioxid (E171), hipromellóz (E464)]

Milyen a Xyzal készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Fehér vagy csaknem fehér, ovális, filmbevonatú tabletta, egyik oldalán „Y” jelöléssel. 60 db, 10 db vagy 28 db filmtabletta buborékfóliában és dobozban.

Tovább olvasom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!