A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

A méltányos kereskedelem világnapja

A méltányos kereskedelem világnapja Több mint 50 éve hívja fel a figyelmet a globális kereskedelem, a túlfogyasztás hátrányaira, a kistermelők, a környezet kizsákmányolására – minden évben május 2. szombatja a méltányos kereskedelem (fair trade) világnapja. A kevesebb több – a fair trade jó a termelőnek, a környezetnek és a fogyasztónak.

A hivatalosan 1964 óta létező nemzetközi kereskedelmi és minősítési rendszer védelmezi az emberi jogokat a társadalmi igazságosság, a környezetbarát termelés, a gazdasági biztonság előmozdításával. Fontos szerepet játszik abban, hogy jó irányba változzanak a hagyományos nemzetközi kereskedelem szabályai és gyakorlata.

Keresd a fair trade címkét az élvezeti (kávé, kakaó, tea, cukor, méz, vanília), gyümölcs (banán, narancs), textil (gyapot), virág stb. termékeken. Miért? Mert például a banán árának mindössze 4%-a jut a termelőnek, a többi a kereskedői lánc résztvevőié, főként a jelentős vevői erővel számoló, a banánt fenntarthatatlanul alacsony áron felvásárló, a túlfogyasztásban érdekelt szupermarketeké.

Jó a termelőnek

A méltányos kereskedelem megbecsülésen, átláthatóságon és nagyobb egyenlőségen alapul. Hangsúlyt helyez a hátrányos helyzetű termelő jogaira, a kereskedelmi feltételek betartására, a magasabb felvásárlási árra a kistermelői, szövetkezeti tevékenység fenntarthatósága érdekében.

A fair trade többet fizet, a kötött felvásárlási ár valóban arányban áll a termelők anyagi és munkaráfordításaival. Sőt a termékért előre fizetnek, és hosszú távú szerződésekkel segítik a termelőket, a tervezés, a beruházás, piacra jutás esélyeit, és növeli a hátrányos helyzetűek, különösen a nők esélyeit, véd a gyermekek kizsákmányolása ellen.

Sőt a kötött minimum ár fölött ún. prémium árat is fizetnek a termelőknek a független fair trade minősítő szervezetek, ha azok ezt a többletpénzt a helyi közösség jóllétére (oktatásra, orvosi és ivóvízellátásra stb.) fordítják.

Jó a környezetnek

A felvásárlói ár kialakítása során nemcsak a gazdasági és szociális körülményeket méltányolják a fair trade kereskedők, hanem az ökológiai, fenntarthatósági szempontokat is figyelembe veszik. Nem a mennyiség, hanem a minőség a fontos.

Például az ipari méretű banánültetvényeken sérülékenyebb a talaj és a termény is a monokultúrás termesztés miatt, ezért évről évre több rovarirtó- és gombaölőszert használnak, beleértve a banánok csomagolás előtti vegyszeres lemosását. A banántermesztés ma is sok kézi erőt, munkást igényel, és azok családjaikkal együtt az ültetvények barakkjaiban élnek, a rendszeres vegyszerezés nemcsak a munkásokat, hanem otthonaikat, veteményeseiket, ivóvizüket is szennyezi.

Jó a fogyasztónak

Bár többe kerül a fair trade, mint a szokásos tömegtermékek, a fogyasztók az átlagosnál jobb minőségű termékhez jutnak, és tudják, hogy mit fogyasztanak, mert visszakövethető a terjesztési lánc. Vásárlásukkal jó célokat szolgálnak – támogatják a környezetbarát és az egészségre nem káros termelési módokat, a fenntarthatóságot, és nem utolsósorban a társadalmi igazságosságot.

A globális kereskedelem piaci versenyében az „olcsó" bolti ár kizsákmányoláson alapul – az árban nem jelennek meg a termék valódi társadalmi, gazdasági és környezeti költségei. Ez a túlfogyasztásra ösztönző árpolitika a termelők kizsákmányolására, emberi jogainak megsértésére és környezetpusztításra épül.

Keresd a címkét - a kevesebb több

Csokit, kávét, teát már itthon is vásárolhatunk méltányos minősítéssel, Nyugat-Európában pedig fair trade banán, méz, vanília, fűszerek, virág, gyapot, sőt arany is kapható. A fair trade címke garantálja a megfelelést a legszigorúbb emberjogi és környezeti követelményeknek, de az olcsóbb UTZ címkés termékek vásárlásával is sokat teszel a fenntarthatóságért (ez egy kevésbé szigorú, a kávé-, kakaó és teatermelő farmereket segítő fenntarthatósági program).

Sőt, ha ritkábban és kevesebbet fogyasztasz ezekből az elsősorban élvezeti cikkekből, azzal még többet teszel, és ez esetben választhatod a termelőt és a környezetet támogató drágább fair trade árut. A kevesebb több – a méltányos kereskedelem több százmillió ember és családjaik megélhetését érinti világszerte.

Forrás: FNA

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Megbízható webpatika

Az ÁNTSZ által regisztrált, engedélyezett online patika. Kizárólag eredeti, vény nélkül kapható gyógyszerek hivatalos forgalmazója.

Bővebb információ itt

Miért érdemes minket választani?

 

5000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás az ország bármely pontjára.*

Valódi patika a virtuális mögött: partnerünk a Kulcs Patika Mester.

Online rendelési lehetőség a nap 24 órájában.

Folyamatos akciók, kedvezményes ajánlatok.

Szakmai partnerünk Magyarország egyik vezető egészségügyi portálja, a WEBBeteg.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat,
ahol ügyintézőink személyesen nyújtanak segítséget Önnek!

 

Nálunk ezzel is fizethet!