Amit a vízfogyasztásról tudni érdemes - Mit és mennyit igyunk hőségben?

Amit a vízfogyasztásról tudni érdemes - Mit és mennyit igyunk hőségben?

A megfelelő mennyiségű és minőségi folyadékfogyasztás mindig fontos, főként így kánikula idején. Az emberi testnek 50-60 %-a víz, amelyből már 1%-os veszteség után jelentkezhetnek a dehidratáltság tünetei, mint a fejfájás, a fáradtságérzet, állóképesség csökkenése, ingerlékenység. Érdemes mindig odafigyelni az elegendő folyadékbevitelre, hiszen egészségünk megőrzésében kiemelt szerepe van a szervezetünk kiegyensúlyozott vízháztartásának.

A víz szerepe szervezetünkben

A víz által fontos biokémiai folyamatok mennek végbe szervezetünkben. Biztosítja a vérkeringést, befolyásolja a vér megfelelő összetételét, szabályozza a vérnyomást, lehetővé teszi a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldását, szállítását. A szervezet hőmérsékletét optimalizálja, elősegíti az ízületek megfelelő működését. 

Mennyit és mikor igyunk egy nap folyamán?

Átlagosan elmondható, hogy napi 2-2,5 liter víz fogyasztása javasolt, de ez eltérő is lehet, hiszen befolyásoló tényezőként kell megemlíteni az életkort, a nemet, a testtömeget, a hőmérsékletet, fizikai terhelést. Nyáron, kánikula idején az ajánlott mennyiség elérheti akár a 3,5-4 litert is, hiszen nagy melegben, mozgáskor több folyadékot veszít a szervezetünk, így több pótlásra van szükség.

Amikor érezzük, hogy szomjasak vagyunk az már a dehidratáltság jele, ekkor már rég innunk kellett volna, testünk viszonylag későn jelzi, hogy folyadékra van szüksége. Érdemes tudatosan kialakítani az ivási szokásainkat, biztosítva a vízháztartásunk folyamatos egyensúlyát.

Nagy melegben gyakori, kismennyiségű folyadékfogyasztás ajánlott, hogy elkerüljük a dehidratáltság tüneteit.

Milyen folyadékot igyunk?

A legjobb választás a víz és az ásványvíz, de ezek mellett számos más forrásból is csillapíthatjuk szomjunkat. A folyadékbevitel változatosabbá tétele végett a víz mellett jó választás lehet még:

  • Gyümölcsökből, zöldségekből készült ivólevek
  • Zöldségek, gyümölcsök
  • Gyümölcstea, gyógytea, zöldtea
  • Tej és folyékony tejtermékek
  • Levesek, főzelékek, mártások
  • Joghurt, kefír

Mit kerüljünk vagy csökkentsünk?

  • Kávé, koffein tartalmú italok
  • Cukros üdítők
  • Alkoholos italok

Fokozottan figyeljünk a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra

Az időseknek és a gyerekeknek fokozottan fontos a megfelelő folyadékfogyasztás. Az idősek hajlamosak, hogy kevesebbet igyanak, mint amennyi szükséges lenne számukra, mert a kor előrehaladtával a szomjúságérzet csökkenhet. 
Ügyeljük rá, hogy a gyermekek rendszeresen igyanak napközben, hiszen ők könnyen belefeledkezhetnek a játékba és későn jelentkezhet a szomjúságérzet. Az ő folyadékháztartásuk sokkal könnyebben felborul, már kisebb folyadékhiányra is érzékenyebben reagálnak, mint a felnőttek.

Forrás: A WEBBeteg.hu ide vonatkozó cikkei

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Miért érdemes minket választani?

 

5000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás az ország bármely pontjára.*

Valódi patika a virtuális mögött: partnerünk az Arany Oroszlán Patika.

Online rendelési lehetőség a nap 24 órájában.

Folyamatos akciók, kedvezményes ajánlatok.

Szakmai partnerünk Magyarország egyik vezető egészségügyi portálja, a WEBBeteg.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat,
ahol ügyintézőink személyesen nyújtanak segítséget Önnek!