A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Elsősegély: Mernél, tudnál segíteni egy barátodnak?

Elsősegély: Mernél, tudnál segíteni egy barátodnak?

Kerültél már olyan szituációba, hogy szemtanúja voltál egy balesetnek és valaki segítségre szorult? Mertél és tudtál is segíteni a sérülések ellátásában? Nem tudhatod, mikor kerülsz olyan élethelyzetbe, hogy egy családtagnak, barátnak, netán egy ismeretlennek szüksége lesz a segítségedre és helyt kell állnod a mentők érkezéséig.

Fontos lenne, hogy az elsősegélynyújtás egy természetes rutinfeladat legyen mindenki számára. A jogosítvány megszerzéséhez követelmény az elsősegély vizsga sikeres letétele, ám az idő múlásával fakul az ott megszerzett tudás, így érdemes időről-időre feleleveníteni az ott tanultakat. Cikkünkben összegyűjtöttünk a WEBBeteg segítségével néhány jó tanácsot az elsősegélynyújtáshoz, melyek birtokában te is képes lehetsz arra, hogy veszélyhelyzetben magabiztosan segíts másoknak.

Vészhelyzetek – Hogyan segíthetsz?

Az esetek többségében minimális alapismerettel, eszközök nélkül, már ellátható egy sérült, súlyosabb helyzetben pedig, legalább stabilizálható a beteg, amíg kiér a mentő. Az ismereteken túl szükség van arra, hogy megőrizd higgadtságod, gyorsan tudj cselekedni, hiszen néhány perc is döntő fontosságú lehet. Tájékozódj arról, hogy mi történt és ha súlyosnak ítéled a helyzetet, kérj segítséget a közelben lévőktől vagy a 112-es segélyhívó telefonszámon. Mindenképp értesítsd az Országos Mentőszolgálatot a 104-es számon! Világosan mondd el, hogy pontosan mi történt, milyen állapotban van a beteg, mi a neve, neme, becsült életkora.

Mit tegyél, és mit ne tegyél? – Tévhitek az elsősegélynyújtásban

Orrvérzés: Ne hajtsd hátra a fejed!

Rosszul berögzült ismeret, téves miszerint hajtsuk hátra a fejünket, hiszen így a vér a légutakba kerülhet és a mozdulatnak nincs vérzéscsillapító hatása. A sérültet nyugalomba kell helyezni, a fejét enyhén előrehajtott állapotba kell tartani, az orrcimpákat befogva, így elősegíthetjük a vér alvadását. Amíg a vérzés tart, ne fújd ki az orrod, mert az erőlködéstől még több hajszálér pattanhat el és fokozódhat a vérzés.

Mérgezés: Ne hánytasd a beteget! Ne itass vele sós vizet!

A módszerrel nagyobb a félrenyelés esélye! Akkor sem érdemes alkalmazni, ha tudod, milyen mérgező anyag juthatott a szervezetbe. Hánytatással már nem lehet elősegíteni a káros anyag távozását, mert a felszívódás már folyamatban van. A betegnek adott sós víz pedig még tovább gyorsíthatja a méreg véráramba jutását. Mérgezés gyanúja esetén mindenképp értesítsük a mentőket, a kiérkezésükig helyezzük nyugalomba a beteget, eszméletvesztése esetén alkalmazzuk stabil oldalfekvést. Amennyiben lehetséges, akkor adjuk át a mérgező anyagot eredeti csomagolásban a mentőknek.

Epilepszia: Ne fogd le a beteg fejét!

Görccsel járó roham esetén az izmok megfeszülnek és az érintett rángatózni kezd, amelyet gyakran eszméletvesztés kísér. Ha lefogod a beteget, akár csonttörést is okozhatsz, helyette csak óvd a sérülésektől, főként a fejét. Eszméletlen állapot esetén biztosítsd a szabad légutakat. A roham végeztével fektesd stabil oldalfektetésbe és hívd mihamarabb a mentőket!

Égési sérülések: Ne tégy jeget, vajat, zsíros anyagot az érintett bőrre!

Ne takard be törölközővel, zsebkendővel az égett felületet! Hideg vízzel hűtsd a sebet, fertőtlenítsd, majd tégy rá steril kötést, lehetőleg speciális égési kötszert használj. Kérd orvos segítségét, hogyha az égés a szemet, szájat, vagy a nemi szerveket érte, vagy ha az égési felület tenyérnyinél nagyobb, illetve ha felhólyagosodik, vagy a sérült belázasodik!

Áramütés: Ne vedd félvállról!

Az áramütés veszélyes sérüléseket okozhat mélyen a szervezetben, ezért mindenképp orvosi segítséget kell kérni, még akkor is, hogyha látszólag semmi baj nem észlelhető.

Vérzés: Ne használj érszorítót, mert maradandó károsodást okozhat!

Tiszta törölközővel vagy gézcsomaggal gyakorolj nyomást a sebre, majd a fertőtlenítést követően kötözd be a sebet. Ha a vérzés nem áll el vagy a sérülést állati harapás okozta, orvosi beavatkozásra lesz szükség. A sérültet tartsd melegen, nehogy sokkos állapotba kerüljön.

Szúrás: Ne távolítsd el a szúrást okozó eszközt a testből!

Ha kihúzod az eszközt a testből azzal további sérüléseket is okozhatsz. A lehetőségekhez mérten stabilizáld a tárgy helyzetét és kérj segítséget a baleseti sebészeten, súlyos esetben pedig hívd a mentőket!

Kificamodott boka: Ne melegítsük!

Jegeld a sérült bokát, ha a fájdalom nagyon erős az érintettnek be kell mennie a baleseti sebészetre, mert lehet, hogy a csontja tört el.

Mobil alkalmazásban a segítség – Így már tudni fogod mit kell tenned a bajban!

A WEBBeteg és az OMSZ által közösen kifejlesztett ingyenesen Elsősegélynyújtás- Mit kell tennem? mobil alkalmazás megoldást nyújthat azoknak, akik nem mertek segíteni balesetet szenvedett társukon. Ha szeretnéd az ismereteidet fejleszteni, annak érdekében, hogy később segíteni tudj a bajban, ezt az alkalmazást neked találták ki. Konkrét tanácsokat kaphatsz váratlan helyzetekben, tömör, könnyen értelmezhető utasításokkal, ábrákkal és képekkel segíti a helyes cselekvést, a pontos mozdulatsorok kivitelezését. Az alkalmazás iOS-en és Androidon egyaránt elérhető, valamint webes felületen is tanulmányozható.

Forrás: Webbeteg.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Megbízható webpatika

Az ÁNTSZ által regisztrált, engedélyezett online patika. Kizárólag eredeti, vény nélkül kapható gyógyszerek hivatalos forgalmazója.

Bővebb információ itt

Miért érdemes minket választani?

 

5000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás az ország bármely pontjára.*

Valódi patika a virtuális mögött: partnerünk a Kulcs Patika Mester.

Online rendelési lehetőség a nap 24 órájában.

Folyamatos akciók, kedvezményes ajánlatok.

Szakmai partnerünk Magyarország egyik vezető egészségügyi portálja, a WEBBeteg.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat,
ahol ügyintézőink személyesen nyújtanak segítséget Önnek!

 

Nálunk ezzel is fizethet!