A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Elsősegély: Mernél, tudnál segíteni egy barátodnak?

Elsősegély: Mernél, tudnál segíteni egy barátodnak?

Kerültél már olyan szituációba, hogy szemtanúja voltál egy balesetnek és valaki segítségre szorult? Mertél és tudtál is segíteni a sérülések ellátásában? Nem tudhatod, mikor kerülsz olyan élethelyzetbe, hogy egy családtagnak, barátnak, netán egy ismeretlennek szüksége lesz a segítségedre és helyt kell állnod a mentők érkezéséig.

Fontos lenne, hogy az elsősegélynyújtás egy természetes rutinfeladat legyen mindenki számára. A jogosítvány megszerzéséhez követelmény az elsősegély vizsga sikeres letétele, ám az idő múlásával fakul az ott megszerzett tudás, így érdemes időről-időre feleleveníteni az ott tanultakat. Cikkünkben összegyűjtöttünk a WEBBeteg segítségével néhány jó tanácsot az elsősegélynyújtáshoz, melyek birtokában te is képes lehetsz arra, hogy veszélyhelyzetben magabiztosan segíts másoknak.

Vészhelyzetek – Hogyan segíthetsz?

Az esetek többségében minimális alapismerettel, eszközök nélkül, már ellátható egy sérült, súlyosabb helyzetben pedig, legalább stabilizálható a beteg, amíg kiér a mentő. Az ismereteken túl szükség van arra, hogy megőrizd higgadtságod, gyorsan tudj cselekedni, hiszen néhány perc is döntő fontosságú lehet. Tájékozódj arról, hogy mi történt és ha súlyosnak ítéled a helyzetet, kérj segítséget a közelben lévőktől vagy a 112-es segélyhívó telefonszámon. Mindenképp értesítsd az Országos Mentőszolgálatot a 104-es számon! Világosan mondd el, hogy pontosan mi történt, milyen állapotban van a beteg, mi a neve, neme, becsült életkora.

Mit tegyél, és mit ne tegyél? – Tévhitek az elsősegélynyújtásban

Orrvérzés: Ne hajtsd hátra a fejed!

Rosszul berögzült ismeret, téves miszerint hajtsuk hátra a fejünket, hiszen így a vér a légutakba kerülhet és a mozdulatnak nincs vérzéscsillapító hatása. A sérültet nyugalomba kell helyezni, a fejét enyhén előrehajtott állapotba kell tartani, az orrcimpákat befogva, így elősegíthetjük a vér alvadását. Amíg a vérzés tart, ne fújd ki az orrod, mert az erőlködéstől még több hajszálér pattanhat el és fokozódhat a vérzés.

Mérgezés: Ne hánytasd a beteget! Ne itass vele sós vizet!

A módszerrel nagyobb a félrenyelés esélye! Akkor sem érdemes alkalmazni, ha tudod, milyen mérgező anyag juthatott a szervezetbe. Hánytatással már nem lehet elősegíteni a káros anyag távozását, mert a felszívódás már folyamatban van. A betegnek adott sós víz pedig még tovább gyorsíthatja a méreg véráramba jutását. Mérgezés gyanúja esetén mindenképp értesítsük a mentőket, a kiérkezésükig helyezzük nyugalomba a beteget, eszméletvesztése esetén alkalmazzuk stabil oldalfekvést. Amennyiben lehetséges, akkor adjuk át a mérgező anyagot eredeti csomagolásban a mentőknek.

Epilepszia: Ne fogd le a beteg fejét!

Görccsel járó roham esetén az izmok megfeszülnek és az érintett rángatózni kezd, amelyet gyakran eszméletvesztés kísér. Ha lefogod a beteget, akár csonttörést is okozhatsz, helyette csak óvd a sérülésektől, főként a fejét. Eszméletlen állapot esetén biztosítsd a szabad légutakat. A roham végeztével fektesd stabil oldalfektetésbe és hívd mihamarabb a mentőket!

Égési sérülések: Ne tégy jeget, vajat, zsíros anyagot az érintett bőrre!

Ne takard be törölközővel, zsebkendővel az égett felületet! Hideg vízzel hűtsd a sebet, fertőtlenítsd, majd tégy rá steril kötést, lehetőleg speciális égési kötszert használj. Kérd orvos segítségét, hogyha az égés a szemet, szájat, vagy a nemi szerveket érte, vagy ha az égési felület tenyérnyinél nagyobb, illetve ha felhólyagosodik, vagy a sérült belázasodik!

Áramütés: Ne vedd félvállról!

Az áramütés veszélyes sérüléseket okozhat mélyen a szervezetben, ezért mindenképp orvosi segítséget kell kérni, még akkor is, hogyha látszólag semmi baj nem észlelhető.

Vérzés: Ne használj érszorítót, mert maradandó károsodást okozhat!

Tiszta törölközővel vagy gézcsomaggal gyakorolj nyomást a sebre, majd a fertőtlenítést követően kötözd be a sebet. Ha a vérzés nem áll el vagy a sérülést állati harapás okozta, orvosi beavatkozásra lesz szükség. A sérültet tartsd melegen, nehogy sokkos állapotba kerüljön.

Szúrás: Ne távolítsd el a szúrást okozó eszközt a testből!

Ha kihúzod az eszközt a testből azzal további sérüléseket is okozhatsz. A lehetőségekhez mérten stabilizáld a tárgy helyzetét és kérj segítséget a baleseti sebészeten, súlyos esetben pedig hívd a mentőket!

Kificamodott boka: Ne melegítsük!

Jegeld a sérült bokát, ha a fájdalom nagyon erős az érintettnek be kell mennie a baleseti sebészetre, mert lehet, hogy a csontja tört el.

Mobil alkalmazásban a segítség – Így már tudni fogod mit kell tenned a bajban!

A WEBBeteg és az OMSZ által közösen kifejlesztett ingyenesen Elsősegélynyújtás- Mit kell tennem? mobil alkalmazás megoldást nyújthat azoknak, akik nem mertek segíteni balesetet szenvedett társukon. Ha szeretnéd az ismereteidet fejleszteni, annak érdekében, hogy később segíteni tudj a bajban, ezt az alkalmazást neked találták ki. Konkrét tanácsokat kaphatsz váratlan helyzetekben, tömör, könnyen értelmezhető utasításokkal, ábrákkal és képekkel segíti a helyes cselekvést, a pontos mozdulatsorok kivitelezését. Az alkalmazás iOS-en és Androidon egyaránt elérhető, valamint webes felületen is tanulmányozható.

Forrás: Webbeteg.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Miért érdemes minket választani?

 

5000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás az ország bármely pontjára.*

Valódi patika a virtuális mögött: partnerünk a Kulcs Patika Mester.

Online rendelési lehetőség a nap 24 órájában.

Folyamatos akciók, kedvezményes ajánlatok.

Szakmai partnerünk Magyarország egyik vezető egészségügyi portálja, a WEBBeteg.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat,
ahol ügyintézőink személyesen nyújtanak segítséget Önnek!

 

Nálunk ezzel is fizethet!