A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Gyomorrontás

Hepatológiai Központ
Gyomorrontás

Ha nem múlnak a gyomorrontásos panaszok, ki kell vizsgálni.

 

Nyáron jellemzően nagyobb a rizikója a gyomorrontásnak – különösen a kevésbé kiegyensúlyozott táplálkozás és a nem megfelelően tárolt élelmiszerek miatt.
 Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus azokra az esetekre hívta fel a figyelmet, amikor a házi kezelési módszerek már nem elégségesek, és orvosi kivizsgálás szükséges.
 

MIKOR KELL ORVOSHOZ FORDULNI GYOMORPANASZOK MIATT?

A gyomorrontás nem betegség, hanem tünetek összessége, amely magában foglalhatja a puffadást, az émelygést, a böfögést, a hányingert, hányást is.
Hátterében jellemzően az áll, hogy a gyomorsav kapcsolatba kerül az emésztőrendszer nyálkahártyájával, amely rendkívül érzékeny.
Ha megbomlik az egyensúlya, irritációt és gyulladást válthat ki. A jelenséget az esetek többségében az evés, ivás, esetleg fertőzés váltja ki.

A gyomorrontást el kell különíteni a gyomorégéstől (refluxtól), ugyanis ez utóbbi főleg közvetlenül evés után jelentkezik és tipikusan a mellkasban,
a nyelőcsőben okoz kellemetlen érzést. Ugyanakkor jónéhány tünet közös, mint például a hányinger, böfögés, puffadás.

 

Mikor kell komolyan venni a gyomorrontást, pontosabban azokat a tüneteket, amelyeket többek közt a gyomorrontás is okozhat?
Például amikor túl gyakran jelentkezik, ugyanis ez akár a gyomorrák egyik jele is lehet.
Ha tehát két hétnél hosszabb ideig tartanak a panaszok, ha étvágytalanságot, fogyást, véres székletet, izzadást,
mellkasi, nyaki fájdalmat tapasztalunk, esetleg besárgulunk, mihamarabb forduljunk orvoshoz!

A GYOMORRONTÁS LEGGYAKORIBB OKAI

  • Túl sok, túl gyors evés,
  • zsíros, fűszeres ételek,
  • sok csokoládé, alkohol, koffein fogyasztása,
  • epekő, gyomorhurut, Helicobacter pylori fertőzés, hasnyálmirigy gyulladás,
  • idegesség, érzelmi megrázkódtatás,
  • elhízás, dohányzás,
  • bizonyos gyógyszerek (például antibiotikumok).

HOGYAN LEHET DIAGNOSZTIZÁLNI ÉS KEZELNI?

Az egyszerűen, magától múló gyomorrontás nem igényel orvosi kezelést, csak néhány nap diétázást, kortyonként fogyasztott vízzel.
A korábban felsorolt panaszokkal azonban érdemes szakemberhez fordulni – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. - A kivizsgálás első lépése a panaszok kikérdezése és a tapintásos vizsgálat.
Amennyiben szükségesnek tűnik, elrendelhetünk vérvizsgálatot, és végezhetünk endoszkópos vizsgálatot, különösen,
ha a páciens nem reagál a korábbi kezelésre vagy részletesebben szeretnénk megvizsgálni a hasat.
Nyomozhatunk Helicobacter pylori fertőzés után, megvizsgálhatjuk a májfunkciót, és nagy segítséget jelenthet egy hasi ultrahang készítése is.
Egyes esetekben hasi CT kép is szükségessé válhat, de erről minden esetben személyre szabottan, kivizsgálás után tudunk dönteni.
A kezelés természetesen a pontos ok ismeretében dől el, van, akinél csupán az életmódon kell változtatni, van, ahol a gyógyszeres kezelés segíthet,
és ahol kiderül, hogy lelki okok állnak a háttérben, akár a stresszkezelés, pszichológiai gondozás hatására is megszűnhetnek a panaszok.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus