A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Hányás hányinger nélkül

Hányás hányinger nélkül Szinte minden hirtelen jelentkező vagy elhúzódó betegség esetén előfordulhat hányás. A hányást leggyakrabban hányinger előzi meg, de a két jelenség természetesen külön-külön is előfordulhat.

A hétköznapokban előforduló hányás leggyakoribb okai elsősorban a heveny gyomorfertőzés, lázzal járó kórképek, gyógyszermellékhatás és sok emésztőrendszeri betegség.

Vannak azonban olyan kórképek, melyeknél elsősorban hányinger nélküli, hirtelen hányás jelentkezik.

A kisded- vagy gyermekkorban jelentkező hányinger nélküli hányás oka lehet:

 • A gyomor alsó kimenetelének szűkülete, elzáródása – pylorus stenosis – során már röviddel a születés után jelentkezhet hirtelen nagy mennyiségű hányás, akár emésztetlen anyatejet, tápszert tartalmazva. Ilyen esetben nem tud a táplálék a belek irányába tovább haladni. Az alultápláltság és növekedésbeni elmaradás veszélye miatt ilyen esetben sebészeti beavatkozással kell megoldani a gyomor szájadékszűkületét, -elzáródását.
 • A gyomorban létrejövő bármely elzáródás, akár idegentest, apró tárgyak lenyelése.
 • Súlyos GERD – gastrooesophagealis reflux betegség: súlyos formájában jelentkezhet hirtelen hányás is.
 • Hirtelen, nagy mennyiségű táplálék, vagy nagy mennyiségű folyadék fogyasztása.
 • Epeúti, májbetegségek, öröklött anyagcserebetegségek esetén is jelentkezhet hirtelen hányás.
 • Fokozott koponyaűri nyomással járó kórképek.

Ha a hirtelen hányás jelentkezik, és nincsen teljesen egyértelmű „hétköznapi oka”, mint például a túlevés, minden esetben orvoshoz kell fordulni!

Felnőttkorban jelentkező hányinger nélküli hányások okai:

 • Mérgezés: gyógyszerrel, vegyszerrel, gombával történő mérgezés, túladagolás esetén léphet fel hirtelen hányás.
 • Fokozott koponyaűri nyommással járó, központi idegrendszeri betegségek, agyi történések (ilyen esetben lehetnek egyéb tünetek: látászavar, zavartság, eszméletvesztés, tudatzavar, heves fejfájás). Okok lehetnek: daganat, vérzés, sérülés, meningitis, encephalitis.
 • Fertőzések során inkább jellemző a hányingerrel járó hányás, de súlyos, akár gyomrot is érintő fertőzések során jelentkezhet hányinger nélkül is.
 • Ételmérgezés, gombamérgezés is járhat hirtelen hányással.
 • Epeúti, hasnyálmirigy- és májbetegségek inkább hányingerrel is járó hányást okoznak, de ritkán járhatnak csak hányással is.
 • A gasztrointesztinális rendszerben kialakuló elzáródás: lehet gyomorürülési akadály (pl. daganat, korábbi műtét, hegesedés, pylorus stenosis), sérv csavarodása, bélcsavarodás, bélelzáródás (pl. daganat, összenövés miatt).
 • Felnőttkorban is okozhat hirtelen kifejezetten nagy mennyiségű élelem fogyasztása hányinger nélküli hányást.
 • Hányinger nélküli hányást okozhat pszichiátriai betegség, akaratlagos gyógyszertúladagolás, anorexia nervosa, bulimia nervosa is.

Elsősorban más tünetekkel is jelentkező hirtelen hányás esetén szükséges orvoshoz fordulni, mivel a hirtelen, előzmény nélkül jelentkező, hányinger nélküli hányás súlyos kórképek részjelensége is lehet.

A hányinger nélkül jelentkező hányás vizsgálata

Lényeges a beteg kórelőzményének felvétele:

 • Volt-e korábbi nagyobb betegség, történt-e fogyás az utóbbi időben, vannak-e kísérő tünetei (fejfájás, szédülés, látászavar, hasi fájdalom, széklethabitus változás volt-e).
 • Mikor jelentkezik a hányás? Összefügg-e étkezéssel? Másnak volt-e hasonló panasza?

A beteg fizikális vizsgálata:

 • Vannak-e kiszáradásnak tünetei? A belgyógyászati és alap idegrendszeri vizsgálat során észlelhető-e eltérés?

A további laboratóriumi és képalkotó vizsgálatokat a felmerülő betegségek gyanúja adja meg. Emellett szükség lehet akár gyomor- vagy vastagbéltükrözésre, akár sebészeti mintavételre is.

A hányinger nélküli hányás terápiája

A terápiás ellátás két részletre bontható szét:

 • Tüneti kezelés során csökkentjük a hányás előfordulásának gyakoriságát, pótoljuk lehetőség szerint szájon át, szükség esetén vénásan infúzió formájában az elvesztett folyadékot. Monitorozzuk a beteg alapvető élettani paramétereit.
 • Igyekszünk megtalálni a hányást kiváltó okot, és az oknak megfelelően kezelni, megoldani azt, akár gyógyszeresen, akár sebészileg szükséges.

Forrás: webbeteg.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
Megbízható webpatika

Az OGYÉI által regisztrált, engedélyezett online patika. Kizárólag eredeti, vény nélkül kapható gyógyszerek hivatalos forgalmazója.

Bővebb információ itt

Miért érdemes minket választani?

 

5000 Ft feletti vásárlás esetén ingyenes házhozszállítás az ország bármely pontjára.*

Valódi patika a virtuális mögött: partnerünk a Kulcs Patika Mester.

Online rendelési lehetőség a nap 24 órájában.

Folyamatos akciók, kedvezményes ajánlatok.

Szakmai partnerünk Magyarország egyik vezető egészségügyi portálja, a WEBBeteg.

Kérdése van? Hívja ügyfélszolgálatunkat,
ahol ügyintézőink személyesen nyújtanak segítséget Önnek!

 

Nálunk ezzel is fizethet!