A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Most még megelőzhetjük az influenzát!

HáziPatika
Most még megelőzhetjük az influenzát!
Még nem késő beadatni az influenza elleni vakcinát, a járvány ugyanis várhatóan csak pár hét múlva kezdődik - hívta fel a figyelmet Müller Cecília országos tisztifőorvos.
Az influenza-figyelőszolgálat legfrissebb adatai szerint 2019. december 30. és 2020. január 5. között 5250-en fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Az év első hetében még nem jelentették az influenzaszerű megbetegedések halmozódását.

Közeledik a járvány

Az influenza nagyon kellemetlen, lázzal, izomfájdalommal és gyengeséggel járó megbetegedés. Előfordulhat, hogy a szövődmények miatt a beteg kórházi ápolásra és intenzív terápiára szorul. Súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet a fertőzés. További részletekért kattintson ide!

A járványos küszöbértéket heti 700-800 új beteg jelenti, de Magyarország még nem jár közel ehhez az értékhez - ismertette Müller Cecília. Az influenzás megbetegedések száma karácsony előtt emelkedett, de az ünnepek alatt - mivel a legtöbben otthon tartózkodtak - a vírus légi terjedése akadályozott volt. Magyarországon általában január végén, február elején szokott tetőzni a járvány, ezért a szakember szerint most még érdemes igényelni a védőoltást.
 

 

Ahogy már korábban is megírtuk, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is 1,3 millió adag vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportba tartozók oltásához. Így például a várandós nők, a cukorbetegek, a szív-érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotban szenvedők ingyenesen kaphatják meg a védőoltást. A vakcina beadása után két hét alatt alakul ki a védettség.

Az influenza évente több százezer embert betegít meg. A kórházba kerülők 4-5 százaléka meghal a vírus vagy a betegség szövődményei miatt, daganatos és krónikus betegeknél azonban akár 10-15 százalék is lehet a halálozási arány.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus