A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Tavaszi megújulás: jöhet a Candida-diéta?

Tavaszi megújulás: jöhet a Candida-diéta?

Különböző kúrák és diéták helyett célszerű inkább a helyes életmódra és táplálkozásra törekedni, az ugyanis hosszú távon segít megőrizni az egészségünket, támogatja az immunrendszerünket és a szervezetünk megfelelő működését.

Tavasszal sokan gondolják úgy, hogy a megújulás jegyében érdemes egy diétába, tisztítókúrába belevágniuk. Vannak, akik a vallási hagyományokkal összekötve 40 napos böjtöt tartanak, míg mások a húsvéti trakta után érzik úgy, hogy eljött az ideje megszabadulni a felszedett plusz kilóktól, és egyúttal megtisztítani a testüket a mérgektől.

Az ilyen kampányszerű fogyókúráknak (főképp az utóbbi típusnak), illetve speciális étrendeknek azonban általában ugyanaz a vége: néhány hét szigor után a delikvens feltépi a hűtőajtót és eszi, amit csak talál. Ez nem csoda, főképp, hogy a legtöbb diéta a megvonásról szól, a tiltott ételek listája kilométeres hosszúságú, az előírt adagoktól egy veréb sem lakna jól, ráadásul a tél folyamán legyengült immunrendszer- melyet sokaknál a tavaszi fáradtság is jelez - ilyenkor rendre alulmarad a fertőzésekkel szemben. Egy világjárvány kellős közepén ez nyilván különösen veszélyes, de attól függetlenül is az, hiszen nemcsak a vírusok, de baktériumok és gombák is megtámadhatják a legyengült szervezetet, komoly problémákat okozva testszerte. Kampányszerű diéták helyett kezeljük a hüvelygombát helyileg ható készítményekkel. A szervezetünket pedig támogassuk hosszú távú életmódváltással.
 

Így támadnak "belülről" a kórokozók

Utóbbiak közül ráadásul vannak olyanok, amelyek eleve megtalálhatóak testünkben, mint például a Candida albicans nevű gombatörzs. Ennek a normál száj-, bél- és hüvelyflórában is jelen lévő élesztőgombának azonban elég egy apró, de a szervezet egyensúlyát befolyásoló változás ahhoz, hogy kikerüljön a kontroll alól, és elszaporodva betegségeket, például gombás hüvelyfertőzést, más néven Candidiázist okozzon. A leggyakoribb okok, amiért a Candida túlszaporodhat:

  • antibiotikum-kúra: a Candida albicanst testszerte baktériumok kontrollálják, így például a hüvelyben a Lactobacillusok. Elég azonban egyetlen antibiotikum-kúra is, ami a rossz baktériumok mellett ezeket a hasznos bacilusokat is megtizedeli, ez pedig a hüvelyflóra megváltozásához és ezáltal a Candida-gombák elszaporodásához vezethet.
  • fogamzásgátlók: a megváltozott hormonális egyensúly éppen olyan rossz hatással lehet a hüvelyflórára, mint egy antibiotikum-kúra.
  • rossz étkezési szokások: az egészségtelen cukrokban és finomított szénhidrátokban gazdag, ásványi anyagokban és vitaminokban viszont szegény táplálkozás hosszú távon károsan hat az immunrendszerünk működésére
  • hibás öltözködési sémák: éjszakai fehérneműviselés, nedves fürdőruha hosszan tartó viselése stb.
  • betegségek: ekcéma, autoimmun-betegségek, HIV-fertőzés, kezeletlen cukorbetegség stb.

Nem a Candida-diéta segít

Bár a fenti okok közt valóban szerepel az, hogy a helytelen táplálkozás is hozzájárulhat a szervezet egészséges egyensúlyának felborulásához, ezáltal pedig a Candida-fertőzések kialakulásához, a megoldás mégsem a diétázásban, így nem is az úgynevezett Candida-diétában rejlik.
 

Mint azt dr. Brent A. Bauer, a Mayo Klinika belgyógyásza is kiemelte a témával kapcsolatos korábbi összefoglalójában: tudományos bizonyítékokkal nem - de még tapasztalatival is csak elvétve - sikerült eddig alátámasztani, hogy a Candidiázis (Candida-gombák elszaporodása a hüvelyflórában, az emésztőrendszerben, vagy a szájban) ellen valóban hatékony lenne a Candida-diéta. Azt pedig végképp nem bizonyították eddig, hogy a gombás hüvelyi fertőzések esetében bármilyen haszna lenne. Utóbbi oka abban keresendő, hogy a hüvelyflórában lévő Candida-gombákat nem az elfogyasztott, finomított szénhidrátokban gazdag étel táplálja. Elszaporodásuk nem a szervezetbe bevitt cukrokon vagy finomított szénhidrátokon múlik, hanem a hüvelyflóra egyensúlyának megváltozott állapota idézi elő azt.

Éppen ezért a hüvelygomba kezelése nem is tartalmaz étrendi előírásokat. Ha azonban mégis mindenképp szeretnénk otthoni körülmények közt, szakember bevonása nélkül megoldani a problémát, forduljunk a valóban bevált készítmények felé. A patikákban elérhetőek olyan vény nélküli, speciális hüvelykúpok, melyek egyszerre képesek gátolni a gombák szaporodását, miközben gyógynövénykivonatok segítségével enyhítik a kellemetlen tüneteket (viszketés, égő érzés), tejsav tartalmuknak köszönhetően ráadásul a Lactobacillusokat is táplálják, így segítve a hüvelyflóra egyensúlyának helyreállítását.
 

Mi az a Candida-diéta?

Ez egy olyan széles körben elterjedt, ám tudományosan nem bizonyított értékű diéta, mely egyebek mellett száműzi a cukrot, a fehér lisztet, az élesztőt és a sajtot is a betegek étrendjéből. A teória szerint ezek járulnak hozzá a Candida-gombák elszaporodásához a bélrendszerben, és idézik elő a Candidiázist.
 

Előfordulhat azonban, hogy a panaszok a kezelés ellenére sem szűnnek meg, így elkerülhetetlen a nőgyógyász bevonása. A szakember ilyenkor egyrészt gombaellenes gyógyszerekkel segít, másrészt ha visszatérő, makacs hüvelygombáról van szó, akkor megpróbálja kideríteni, hol lehet a probléma gyökere, és arra ajánl megfelelő megoldást.

Akkor miért esküsznek rá annyian?

Az, hogy ennek ellenére sokan esküsznek a Candida-diéta hatékonyságára, abban keresendő, hogy az valójában mégis csak a helyes táplálkozás alapjaira épül: fogyasszunk minél több zöldséget, és teljes kiőrlésű pékárut, mellőzzük a finomított szénhidrátokat, mint például a cukor és a fehér liszt.
A teljes életmódváltással szemben azonban a Candida-diéta kampányszerű, és sokan tüneteik enyhülésével elhagyják az egészséges étrendet, majd ismét a Candidiázis fellángolását tapasztalják. Ennek oka, hogy egy diéta önmagában kevés az elszaporodott Candida albicans legyőzéséhez. Ahhoz teljes életmódváltás szükséges és mellette természetesen orvosi rendelvényre írt gombaellenes gyógyszerek kúraszerű szedése, illetve a szakemberek által javasolt további életmódbeli változtatások, például a rendszeres testmozgás és a bélflóra helyreállítása. Utóbbiak főképp az immunrendszer általános megerősítése végett fontosak, hiszen egy ép védelmi mechanizmussal rendelkező emberben nehezebben alakul ki bármilyen fertőzés, de ha mégis, a szervezete könnyebben legyőzi azt. Tehát ha Candidiázissal küzdünk, ne feledjük, az orvosi segítség és a teljes életmódváltás elengedhetetlen, míg hüvelygomba esetében sok esetben elég lehet akár a vény nélkül kapható hüvelykúpok használata.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus