A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Otrivin Rapid 1mg/ml orrcsepp 10ml

1.786 Ft
1.786 Ft
2022. január 1-től hatályos jogszabály változás miatt a gyógyszernek minősülő termékek KIZÁRÓLAG személyes átvétel útján rendelhetőek!
Nem értékelt
Szállítási díj: Nem szállítható.
Várható szállítás: 2022. augusztus 23.
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: GSK
9900 Ft feletti vásárlás esetén
ingyenes a szállítás. Részletek

Leírás

Az Otrivin 1mg/ml orrcsepp 10ml tájékoztatója

Az Otrivin készítmények hatóanyaga, a xilometazol kifejezetten az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas: érszűkítő hatást fejt ki, és csökkenti az orrban és melléküregeiben a nyálkahártya duzzanatot, megkönnyíti a váladék eltávozását. Ezáltal könnyíti az orrlégzést meghűlés és nátha esetén. Hatása néhány percen belül kialakul, és kb. 12 órán keresztül fennáll.

Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcsepp
xilometazol-hidroklorid

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz. Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

 • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

 • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

 • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

 • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:

 1. Milyen típusú gyógyszer az Otrivin oldatos orrcsepp és milyen betegségek esetén alkalmazható?

 2. Tudnivalók az Otrivin oldatos orrcsepp alkalmazása előtt

 3. Hogyan kell alkalmazni az Otrivin oldatos orrcseppet?

 4. Lehetséges mellékhatások

 5. Hogyan kell az Otrivin oldatos orrcseppet tárolni?

 6. További információk

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ OTRIVIN OLDATOS ORRCSEPP ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Különböző eredetű náthák (pl. meghűlés, szénanátha stb.) tüneteinek enyhítésére alkalmas. Az Otrivin készítmények hatóanyaga, a xilometazol kifejezetten az orrnyálkahártya kezelésére alkalmas: érszűkítő hatást fejt ki, és csökkenti az orrban és melléküregeiben a nyálkahártya duzzanatot, megkönnyíti a váladék eltávozását. Ezáltal könnyíti az orrlégzést meghűlés és nátha esetén. Hatása néhány percen belül kialakul, és kb. 12 órán keresztül fennáll. Az orrmelléküregek megbetegedései esetén (arcüreg- ill. homloküreg-gyulladás) az Otrivin készítmények kiegészítő kezelésként, orvosi javaslatra alkalmazhatók. Az Otrivint érzékeny nyálkahártya is jól tűri. Nem befolyásolja az orrnyálkahártya normál működését, a csillószőrök mozgását.

2. TUDNIVALÓK AZ OTRIVIN OLDATOS ORRCSEPP ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza az Otrivin oldatos orrcseppet

 • ha allergiás (túlérzékeny) a xilometazol-hidrokloridra vagy az Otrivin oldatos orrcsepp egyéb összetevőjére;

 • az orrnyálkahártya kiszáradásával járó gyulladás (rinitisz szikka) esetén;

 • benzalkónium-klorid túlérzékenység esetén, mivel a készítmény tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz;

 • ha agyalapi mirigy műtéten, vagy agyműtéten esett át (kemény agyhártyát feltáró beavatkozások);

 • Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcsepp: nem alkalmazható 6 éves életkor alatt.

Az Otrivin oldatos orrcsepp fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

A következő esetekben a készítmény csak akkor alkalmazható, ha az előny/kockázat arányt gondos orvosi mérlegelés tárgyává tették:

 • Amennyiben bizonyos antidepresszánsokkal végzett kezelés alatt áll (ún. MAO-gátlók, tri- és tetraciklikus antidepresszánsok),

 • potenciálisan vérnyomásemelő gyógyszert szed,

 • szembelnyomás-emelkedés, különösen zárt zugú zöldhályog (glaukóma) esetén,

 • szív- és érrendszeri megbetegedésekben (koszorúér betegség, magas vérnyomás),

 • feokromocitóma esetén,

 • anyagcserezavarok (pajzsmirigy túlműködés, cukorbetegség) esetén.

Egyéb helyi érszűkítő hatású anyagokhoz hasonlóan az Otrivin oldatos orrcsepp sem alkalmazható tartósan (7 napnál tovább), mivel ún. gyógyszer okozta orrnyálkahártya gyulladás alakulhat ki (rinitisz medikamentóza), aminek tünetei maguk is náthára emlékeztetnek (pl. orrnyálkahártya duzzanat). Ne lépje túl a javasolt adagolást, különösen gyermekek és időskorúak esetében. A hosszantartó használatot és a túladagolást kerülni kell.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Egyéb gyógyszerekkel való egyidejű alkalmazáskor kölcsönhatások általában nem várhatók, mivel előírás szerinti alkalmazás mellett az egész szervezetet érintő, ún. szisztémás hatások elhanyagolhatóak. Egyes depresszió elleni gyógyszerekkel egyidejűleg kizárólag a kezelőorvos előírása alapján alkalmazhatók, mert ezek hatására vérnyomás-emelkedést, szívritmuszavart okozhat.

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Ismert vagy feltételezett terhesség esetén ne használja az Otrivint. A xilometazol átjuthat az anyatejbe, ezért szoptatás alatt csak gondos mérlegelést követően, orvosi javaslat alapján alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

Fontos információk az Otrivin oldatos orrcsepp egyes összetevőiről

Az Otrivin oldatos orrcsepp tartósítószerként benzalkónium-kloridot tartalmaz, mely irritáló hatású, bőr reakciókat okozhat.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ OTRIVIN OLDATOS ORRCSEPPET?

Az Otrivin oldatos orrcseppet a betegtájékoztatóban előírt adagban alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Amennyiben kezelőorvosa másképp nem rendeli, szokásos adagja:

Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcsepp

Felnőttek és 6 éves kor feletti gyermekek kezelésére ajánlott. Általában elegendő naponta 3-4-szer 2-3 csepp mindkét orrnyílásba.

A készítmény használata:

1. Fújja ki az orrát.
2. Döntse hátra a fejét amennyire kényelmes, vagy ágyban fekve lógassa hátra a fejét az ágy szélén.
3. Cseppentsen mindkét orrnyílásába, és még tartsa fejét hátrahajtva rövid ideig, hogy az orrcsepp az orrában eloszoljék.
4. Helyezze vissza a kupakot használat után.

Ha az előírtnál több Otrivin oldatos orrcseppet alkalmazott

Túladagolás felnőtteken eddig nem ismert. Gyermekkorban a véletlenszerűen előforduló túladagolás, ill. mérgezés esetén az alábbi tünetek jelentkezhetnek: a pulzus felgyorsulása és szabálytalan volta, vérnyomás emelkedés, ritkán a tudat elhomályosodása. A fenti tünetek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulni. Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az Otrivin oldatos orrcsepp is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az Otrivin oldatos orrcsepp alkalmazása során mellékhatásként ritkán az orrban és a torokban égető érzést, helyi irritációt, továbbá hányingert, fejfájást, az orrnyálkahártya szárazságát válthatják ki. Mint az azonos hatástani csoportba tartozó egyéb gyógyszerek, igen ritkán általános allergiás reakciókat, szabálytalan illetve gyors szívritmust, vagy átmeneti látászavarokat válthatnak ki. A gyógyszer alkalmazása során tapasztalt minden nemkívánt hatást tudasson orvosával vagy gyógyszerészével! Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

5. HOGYAN KELL AZ OTRIVIN OLDATOS ORRCSEPPET TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Legfeljebb 30 °C-on tárolandó. Felbontás után legfeljebb 1 hónapig használható. A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: ) után ne alkalmazza az Otrivin oldatos orrcseppet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik. A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az Otrivin orrcsepp

 • A készítmény hatóanyaga: Otrivin 1 mg/ml oldatos orrcsepp: 1 mg xilometazol-hidroklorid milliliterenként.

 • Egyéb összetevők: benzalkónium-klorid, dinátrium-edetát, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát, nátrium-klorid, hipromellóz, szorbit, tisztított víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Tiszta, színtelen, gyakorlatilag szagtalan, vizes oldat.
Csomagolás: 10 ml

Tovább olvasom

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!