A webhely Google-cookie-k segítségével nyújtja a szolgáltatásokat, szabja személyre a hirdetéseket és elemzi a forgalmat. Emellett a felhasználási adatokhoz a Google is hozzáférhet. A webhely használatával elfogadja a cookie-k használatát.

Gyógyszerszedési kisokos - Mit kell tudni a témában?

Gyógyszerszedési kisokos - Mit kell tudni a témában?

Ugye ismerős a következő mondat: ”A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!” Sokak olyan sokszor olvashatták, vagy hallhatták már, hogy kívülről fújják. Olvasd el, hogy miért fontos tudni, mit szedünk és miért érdemes tisztában lenni a betegtájékoztató tartalmával, vagy hogy konzultálnunk az orvosunkkal, gyógyszerészünkkel?

Vényköteles vs. vény nélkül kapható gyógyszerek

A vényköteles gyógyszerek csak orvosi recepttel vásárolhatóak. Ezeknél kiemelkedően fontos az orvosi ellenőrzés, a gyógyszer hatóanyagai, mellékhatásai miatt, más gyógyszerekkel történő szedése esetén vagy az alkalmazás módja miatt kell a szakember felügyelete. Némely gyógyszer esetén akár függőség is kialakulhat a helytelen alkalmazás miatt.

A nem vényköteles gyógyszerek, olyan betegségek, panaszok kezelésére szolgálnak, amelyeknél orvos nélkül, saját magunk is meg tudjuk ítélni a tüneteink alapján, a készítmény szükségességét. Akkor hogyan lehet, hogy kapható egy gyógyszer vényköteles- és vénynélküli változatban is? Ennek, rendszerint azaz oka, hogy a recept nélkül vásárolható változat kevesebb hatóanyagot tartalmaz, mint a vényköteles, így kevesebb kockázatot rejthet magában.

Mit kell tudni az étrend kiegészítőkről?

A gyógyszer és az étrend kiegészítő közötti legnagyobb különbség, hogy míg az előbbinek igen, az utóbbinak nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás. Tehát a gyógyszer emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére szolgál, gyógyhatásának igazolásához alapos, a termékek minden hatására és mellékhatására kiterjedő laboratóriumi, majd állatkísérlet-sorozatot, végül egészséges és beteg emberek bevonásával klinikai vizsgálatokat kell végezni.

Ezzel szemben az étrend kiegészítőknek nem tulajdonítható betegséget megelőző vagy gyógyító hatás, bár ezek is kedvezően hathatnak az egészségi állapotra, vagy csökkenthetik valamilyen betegség kockázati tényezőjét, illetve segíthetik a gyermekek egészségét és fejlődését.

Kövesd a szakemberek utasításait!

Minden gyógyszert az orvos utasításai, a gyógyszerész tanácsa és a betegtájékoztató szerint kell alkalmazni, mivel csak akkor lehet hatékony és biztonságos a használata. Az orvos tisztában van az egészségügyi állapotunkkal, a rendszeresen szedett gyógyszereinkkel, az esetleges gyógyszer-kölcsönhatásokkal és tudja, hogy mikor, mennyit kell bevenni.

A gyógyszerész segít, hogy mely vény nélküli készítményt válasszuk a problémánkra, továbbá tanácsot tud adni, hogyan kerüljük el más gyógyszerekkel együtt alkalmazva az ebből eredő esetleges mellékhatásokat. Ha szükséged van segítségre a választásnál, élj ingyenes szolgáltatásunkkal és kérdezd meg gyógyszerészünket itt!

Ezt a cikkünket olvastad már?
Ezek legyenek az otthoni gyógyszeres csomagban!

Mikor és mennyit vegyek be?

Nem mindegy, hogy mikor és mennyit vesszünk be gyógyszereinkből a várt hatás elérése érdekében. Fontos lehet, hogy étkezés közben, bő folyadékkal szedjük be a készítményt, vagy óramű pontossággal bizonyos időközönként alkalmazzuk. Emiatt is fontos elolvasni a betegtájékoztatót, ha arról nem kaptunk külön tájékoztatást az orvostól vagy gyógyszerésztől.

Mindig az előírtnak megfelelő mennyiséget vegyük be. Kevesebb adagnál, nem érhetjük el a várt hatást, a betegség tünetei rosszabbodhatnak, míg nagyobb mennyiségnél, növelhetjük a mellékhatások kialakulásának veszélyét, esetleg mérgezést, egészségkárosodást okozhat.
Fontos figyelmesen és körültekintően kezelni ugyanazon gyógyszer adagolását gyermekek és felnőttek esetén, hiszen a különböző életkor testtömeg és egyéb szervezeti paraméterek is hatással lehetnek a gyógyszer hatékonyságára. 

Mellékhatások

A készítmények megfelelő alkalmazása mellett is érdemes tisztába lennünk az esetleges mellékhatásokkal. Az egyes ismert, ám nem kívánt tünetek szintén a betegtájékoztatóban vannak részletezve, melyek közül, ha bármit tapasztalunk, feltétlen értesítsük orvosunkat.
Különösen tekintettel kell lennünk a betegtájékoztatóban külön kiemelt esetekre például a gyógyszeralkalmazás közbeni alkoholfogyasztásra, autóvezetésre, terhességre, szoptatásra, melyről a leírás minden esetben rendelkezik. Ha a fenti esetek bármelyike során tapasztalható egészséget veszélyeztető mellékhatás, kerüljük a készítmény használatát és kérjük szakember segítségét, javasoljon helyettesítő terméket problémánkra.

Nem csak a rendeltetésszerű használat, a megfelelő tárolás is elengedhetetlen!

A gyógyszerek fejlesztésekor nagy gondot fordítanak a gyógyszer lejárati idejének meghatározására. Amikor a hatóanyag csökkenés mértéke meghaladja az 5 százalékot, azt az időpontot nevezik ki lejárati időnek, ez után ne használjuk a készítményeket!

Ez a cikkünk is érdekelhet!
Internetes gyógyszervásárlás 10 parancsolata

Fontos tudni, hogy a gyártó által feltüntetett lejárati idő csak a megfelelő tárolási körülmények betartása esetén érvényes. A betegtájékoztató mindig kitér a készítmény megfelelő tárolására, melynek betartása elengedhetetlen, hogy a hatóanyag összetétel ne változzon meg. Sose tegyük ki a gyógyszereket magas hőmérsékletnek, páratartalomnak

Ne dobd ki a kukába!

A lejárt, szükségtelenné vált gyógyszereket ne tartogassuk otthon, de a kukába se dobjuk ki. A legjobb módja, hogy megszabaduljunk tőlük az, ha bevisszük egy patikába, ahol vannak erre a célra szánt gyógyszergyűjtő dobozok. A megsemmisítésük külön eljárást igényel, így arról a továbbiakban a gyógyszertár gondoskodik.

Forrás: A WEBBeteg ide tartozó cikkei alapján

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus